Hvad er Nose Work

Hvad er Nose Work?

Nose Work er for alle!


Nose Work kan startes og trænes på mange måder. Jeg følger “godbidsmetoden”, da jeg mener det er den metode, der er lettest for alle at starte ud med.


Målet er at:

- Lære hunden at arbejde med sine naturlige instinkter uden at gå på “autopilot”

- Motivere hunden til at tænke og arbejde selvstændigt

- Lære hunden, at den kan belønne sig selv, ved at fastholde opgaven, arbejde vedholdent og systematisk

- Hunden lærer at problemløse istedet for at give op, eller bede ejer om hjælp

- Ejer skal lære at læse og forstå hundens signaler

- At vise både hund og ejer, hvor storslået samarbejdet mellem dem kan være


Vigtigst af alt i Nose Work, er at få bygget et solidt fundament i søgearbejdet og IKKE pace hunden frem. Det tager tid at bygge et fundament, også selvom ejer mener/tænker, at det er kedeligt og der er for mange gentagelser. For, som i så mange andre indlærings processer er det, at jo kedeligere ejer syntes det er, desto dygtigere er hunden. 


Og de konkurrence interesserede kan føre Nose Work videre til 4 forskellige klasser/niveauer, konkurrencer og DM.

Nose Work blev startet i USA af bl.a. Ron Gaunt, som er tidligere betjent med service hund. Blev senere pensioneret, men elskede sit arbejde og ville gerne fortsætte.


De startede på amerikanske internater, for at stimulere hundene og give dem et mere indholdsrigt liv. Det gav bedre trivsel og lavere retur-rate.


Det virker umiddelbart som noget opreklameret pjat. Det er jo for filans bare hunde, der snuser til ting. Foder- eller godbidssøg er der jo mange, der kender.


Men ved foder- og godbidssøg, kører hunden på ren instinkt og arvemasse. Den bruger kun dét den er genetisk bygget til, går total på autopilot og får slet ikke brugt “de små grå”


I Nose Work er det at “snuse/sniffe” under kontrollerede forhold. Hund og ejer arbejder sammen. Hund fortæller ejer en masse, som ejer skal lære at forstå.


Det er super godt for alle hunde, uanset state of mind.


Nervøse og usikre hunde, får større selvtillid og mere mod på at prøve nye ting. At den selv formår at løse opgaver. Den får følelsen af succes. Både i egen krop og ift. samarbejdet med ejer.


Over aktive og stressede hunde, lærer impuls- og selvkontrol. Lærer, at den selv kan få god ting til at ske, hvis den forholder sig roligt


Helt almindelige familiehunde for lov at udfordre hjernen på en helt anden måde UDEN familien nødvendigvis skal afsted til træning eller bruge mange penge på udstyr.